Er zijn veel verschillende vormen van anticonceptie. Ze verschillen bijvoorbeeld in de manier waarop je ze in neemt en in de bijwerkingen. Om te bepalen welke anticonceptie het best bij je past kun je voor jezelf de volgende vragen beantwoorden.
Je persoonlijke situatie
- Heb je ervaring met voorbehoedsmiddelen?
- Wil je wel of geen hormonen gebruiken?
- Kun je er iedere dag aan denken om een voorbehoedsmiddel in te nemen? Of wil je er juist voor langere tijd niet aan denken?
- Wil je je anticonceptie slikken, of in de vagina aanbrengen?
- Rook je? Roken en hormoongebruik kan een slechte combinatie zijn, overleg met je arts.
- Is het belangrijk voor je om je maandelijkse bloeding te hebben? Of wil je juist liever helemaal niet bloeden?
- Ben je bang voor veranderingen in je lichaam?
- Heb je binnen korte tijd wel een kinderwens?
Verschillende soorten anticonceptie
Voorbehoedsmiddelen die niet veilig zijn als je sekswerker bent, zijn:
- Zaaddodende vaginale pasta’s of tabletten gebruiken.
- ‘Voor het zingen de kerk uit’.
- Kalender- en temperatuurmethode.
Hieronder staan 7 betrouwbare voorbehoedsmiddelen beschreven:
De pil slik je dagelijks. Door de hormonen die in de pil zitten, rijpt je eicel niet. Daardoor kun je niet bevrucht worden. Je slikt hem drie weken. Dan heb je een stopweek en een bloeding. Als je stopt met de pil kun je al snel weer zwanger worden.
Voordeel
- Je kunt je bloeding uitstellen door je stopweek over te slaan.
Nadeel
- Je moet er elke dag aan denken. Wanneer je hem vergeet in te nemen, kun je zwanger worden.
- Als je ziek bent geweest kan de werking van de anticonceptie pil minder zijn.
De anticonceptiering (Nuvaring®) is een plastic flexibele ring waar hormonen in zitten. Je draagt hem in je vagina. Je brengt de ring één keer per maand zelf in. Na drie weken verwijder je hem weer. Dan heb je een stopweek en een bloeding. Als je stopt met de ring kun je al snel weer zwanger worden .
Voordelen
- Drie weken per maand hoef je er niet aan te denken.
- Je kunt je bloeding uitstellen door je stopweek over te slaan.
Nadelen
- De ring kan eruit glijden bij seks.
- Je kunt maximaal drie ringen tegelijk bij je apotheek halen.
- Je moet de ring koel bewaren.
De prikpil is een injectie met hormonen. Je krijgt deze één keer per 10-12 weken. Dit kan door een arts of een verpleegkundige. Als je stopt met de prikpil komt je menstruatie vanzelf weer terug en kun je weer zwanger worden. Dit kan wel wat langer duren. Soms duurt dit wel een jaar .
Voordeel
- Je hoeft er een paar maanden niet aan te denken.
Nadelen
- Je hebt geen controle over je bloedingen. Je kunt onvoorspelbaar bloedverlies krijgen (kan ook helemaal wegblijven).
- Wanneer je klachten hebt van de prikpil moet je wachten tot hij is uitgewerkt.
Het spiraaltje is een kunststof voorwerpje dat een arts in je baarmoeder plaatst. Het spiraaltje kan vijf jaar blijven zitten. Wanneer je het spiraaltje laat verwijderen, kun je snel weer zwanger worden. Je hebt verschillende soorten spiraaltjes: met hormonen of met koper.
Voordelen
- Je hoeft er vijf jaar niet aan te denken.
- Bij een koperspiraaltje: je gebruikt geen hormonen, je cyclus blijft dus intact.
- Bij een hormoonspiraaltje: je bloedingen worden minder hevig en blijven soms helemaal weg.
Nadelen
- Bij het koperspiraaltje: je menstruatie wordt heftiger.
- Bij het hormoonspiraaltje: je hebt geen controle over je bloedingen. Je kunt ongepland bloedverlies krijgen.
Het hormoonstaafje (Implanon®) is een klein flexibel staafje waar hormonen in zitten. De arts brengt het in onder de huid van de bovenarm. Het kan drie jaar blijven zitten. Wanneer je het staafje laat verwijderen, kun je snel weer zwanger worden.
Voordelen
- Je hoeft er drie jaar niet aan te denken.
- Je bloedingen worden minder hevig en blijven soms helemaal weg.
Nadeel
- Je hebt geen controle over je bloedingen. Je kunt ongepland bloedverlies krijgen.
Sterilisatie van de vrouw is een ingreep waarbij de eileiders worden afgesloten. Dit doet een gynaecoloog. Het is een definitieve ingreep. Je moet dus zeker weten dat je geen kinderen (meer) wilt.
Voordeel
- Je hoeft er nooit meer aan te denken.
Nadeel
- Het is een definitieve ingreep. Het ongedaan maken is lastig, kostbaar en niet altijd succesvol.
Welke anticonceptie kies je?
Bij GGD Gelderland-Zuid kijkt de verpleegkundige samen met jou welk middel het meest geschikt is voor jou. Wanneer je kiest voor een bepaald voorbehoedsmiddel kan de verpleegkundige een recept voor je regelen via de GGD. Sommige middelen plaatst een arts. Dit kan je huisarts zijn of een andere arts .
Ben je jonger dan 18 jaar? Dan vergoedt je zorgverzekering het voorbehoedsmiddel. Ben je ouder dan 18 jaar? Dan vergoedt je zorgverzekering bij een aanvullende verzekering soms (gedeeltelijk) het voorbehoedsmiddel. Wil je meer weten over de kosten? De verpleegkundige heeft een up-to-date prijslijst.
Tip: als je geen anticonceptie gebruikt, zorg er dan voor de morning-afterpil steeds op zak te hebben. Zodat je deze kan gebruiken in geval van nood.
Voor meer informatie over voorbehoedsmiddelen:
Morning-afterpil
Heb je geen voorbehoedsmiddel gebruikt? Of is er iets misgegaan, zoals de pil vergeten of kapot condoom? Dan kun je de morning-afterpil gebruiken. Deze pil noemen we ook wel de noodpil. Het is één pil. De morning-afterpil stelt de eisprong (ovulatie) uit. Hierdoor kun je een zwangerschap voorkomen.
Neem de pil zo snel mogelijk in na onbeschermde seks. Dan is de kans dat je zwanger wordt het kleinst (gemiddeld 80%). Je kunt de morning-afterpil, de Norlevo®, tot drie dagen (72 uur) nadat je onveilige seks hebt gehad innemen. Is het langer dan 72 uur geleden dat je onveilige seks hebt gehad? Dan kun je ook zonder recept de ellaOne® kopen. Die kun je innemen tot vijf dagen (120 uur) na onbeschermde seks.
Als je de morning-afterpil hebt ingenomen kan je bloeding op tijd komen. Maar ook te vroeg of maximaal één week te laat. Ook als je de morning-afterpil slikt, loop je alsnog een kleine kans om zwanger te worden. Als je niet ongesteld wordt, doe dan een zwangerschapstest. .
Je kunt de morning-afterpil zonder recept bij de apotheek of drogist kopen.
Door een arts kun je tot 5 dagen na onveilige seks een koperspiraaltje laten plaatsen. Deze voorkomt dat het vruchtje zich innestelt in de baarmoeder. En zorgt er dus voor dat je niet zwanger wordt.