Soa’s (seksueel overdraagbare aandoeningen) zijn infectieziekten die veroorzaakt worden door een bacterie of een virus.
Een bacteriële soa is goed te genezen. Een antibiotica kuur of een antibiotica-injectie doodt de bacteriën. Na behandeling (meestal na een week) ben je niet meer besmettelijk. Maar je kunt wel weer opnieuw een besmetting oplopen. Bijvoorbeeld wanneer je onbeschermde seks hebt of na een kapot condoom. Het is belangrijk dat je je op tijd laat behandelen. Als je te lang doorloopt met een bacteriële soa, kan dit tot onvruchtbaarheid leiden.
Een virale soa is niet altijd te genezen. Je kunt wel het virus, en daarmee de klachten, remmen of onderdrukken met medicijnen. Wanneer je symptomen hebt (wratjes, blaasjes), ben je besmettelijk. Daarom is het goed om ze wel te behandelen. Zo is de kans op besmetting van je klanten en/of je partner het kleinst.
Ziekteverwekkers (bacteriën) van een soa komen voor in de vagina, penis, anus, mond en keel. Maar ook in vaginaal vocht, voorvocht, sperma en bloed. Een soa kan je oplopen door onbeschermde seks met iemand die een soa heeft. Dus wanneer je neukt zonder condoom of wanneer je anale seks hebt zonder condoom. Maar ook als je pijpt zonder condoom of je laat beffen zonder beflapje.
Wanneer je met je vagina tegen de penis wrijft, loop je ook een soa op. Dus zonder dat je neukt. Er is namelijk wel huid-huid contact.
Condooms beschermen je tegen zwangerschap, hiv en de meeste soa’s. Gebruik altijd condooms als je seks hebt met losse partners. Zorg dat je weet hoe je een condoom moet omdoen. Zoek een condoom dat goed past en gebruik genoeg glijmiddel, zeker bij anale seks. Hier lees je meer over condooms.
Vaak merk je niet dat je een soa hebt. Je hebt weinig tot geen klachten. Als je wel klachten hebt, dan gaat het meestal om:
- Afscheiding of pus uit de vagina, penis of anus. Bij vrouwen is de afscheiding meer dan normaal. De afscheiding kan waterig, melkachtig, gelig of groenig van kleur zijn. Ook kan het anders ruiken.
- Branderig gevoel, geïrriteerdheid, pijn bij of na het plassen of kleine beetjes moeten plassen.
- Zweertjes, wratjes, blaasjes op de vagina, mond, penis of anus.
- Jeuk in het schaamhaar, aan de schaamlippen, eikel of anus.
- Gezwollen klieren in de liezen.
- Pijn in de onderbuik.
- Bloedverlies tijdens of na de seks.
- Pijn in één of beide (bij)ballen
Wil je weten of je een soa hebt? Doe dan een soa-test. Bij de GGD kan dat gratis en anoniem! Als sekswerker heb je veel wisselende seksuele contacten. Daarom adviseren wij om elke 3 maanden langs te komen voor een soa-controle.