Chlamydia komt veel voor in Nederland. Chlamydia is heel besmettelijk. Chlamydia kun je op meerdere plekken krijgen. Zoals in je vagina, anus, keel en in de plasbuis (bij een man).
Chlamydia
Klachten
De meeste vrouwen hebben geen klachten. Als je wel klachten hebt, dan is dit meestal:
- branderigheid bij plassen
- veranderende afscheiding
- bloedverlies tijdens of na de seks
- buikpijn
- koorts.
Heb je chlamydia in de anus, dan kun je klachten hebben als:
- jeuk
- irritatie
- veranderingen in de ontlasting
- slijmerige afscheiding.
Mannen kunnen wel klachten hebben. Dit kan zijn:
- pijn bij het plassen
- afscheiding uit de plasbuis.
Een chlamydia in de keel geeft meestal geen klachten.
Gevolgen
Laat je een chlamydia in de vagina niet behandelen, dan kan dit tot een ontsteking in de eileiders of baarmoeder leiden. Op de lange termijn kan dit onvruchtbaarheid als gevolg hebben.
Laat een man een chlamydia in de plasbuis niet behandelen, dan kan de ontsteking naar de bijbal gaan.
Testen
Voorkom problemen op de lange termijn. Daarom is het belangrijk dat je je regelmatig laat testen op een soa als chlamydia. Bij voorkeur een keer per drie maanden.
Behandeling
Chlamydia is goed te behandelen met een antibioticakuur.
Gonorroe
Gonorroe noemen we ook wel ‘druiper’. Gonorroe is heel besmettelijk. Het kan in de vagina, anus, keel en in de plasbuis van de man zitten.
Klachten
De meeste vrouwen hebben weinig tot geen klachten bij gonorroe. Als je wel klachten hebt, dan is dit meestal:
- afscheiding uit de vagina
- pijn bij het plassen.
Als je gonorroe in de anus hebt, kun je klachten hebben zoals:
- jeuk
- irritatie
- veranderingen in de ontlasting
- slijmerige afscheiding.
Mannen hebben meestal wel klachten, zoals:
- groen/gele of waterige afscheiding uit de penis. Soms druipt deze zelfs uit de penis. Vandaar dat we dit ook wel een druiper noemen.
- pijn bij het plassen.
Een gonorroe in de keel kan keelklachten geven.
Gevolgen
Behandel je de gonorroe in de vagina niet (op tijd), dan kan de ontsteking naar de baarmoeder en eileiders gaan. Dat kan eventueel tot onvruchtbaarheid leiden.
Laat een man een gonorroe in de plasbuis niet behandelen, dan kan de ontsteking naar de bijbal gaan.
Testen
Voorkom problemen op de lange termijn. Daarom is het belangrijk dat je je regelmatig laat testen op een soa als gonorroe. Bij voorkeur een keer per drie maanden.
Behandeling
Gonorroe is goed te behandelen met antibiotica.
Syfilis
Syfilis is een bacteriële soa die voornamelijk voorkomt bij mannen die seks hebben met mannen. Het kent drie stadia en heeft per stadium verschillende klachten.
Klachten
Stadium 1
- Syfilis begint vaak met een pijnloos zweertje in, op of rond de vagina, penis, anus of mond. Dit zweertje gaat vanzelf weer weg. In dit stadium ben je zeer besmettelijk.
Stadium 2
- Huiduitslag op je bovenlichaam, armen, benen (inclusief handpalmen en voetzolen)
- Haaruitval
Soms:
- Slechte eetlust
- Koorts
- Opgezette lymfeklieren
- Hoofdpijn
- Slapeloosheid
- Oogklachten met oogbolontsteking en gezichtsverlies
Deze klachten gaan vanzelf over. In dit stadium ben je nog besmettelijk.
Stadium 3
- Via het bloed kan syfilis zich verspreiden door het hele lichaam. Tot meer dan 10 jaar na infectie kan syfilis verschillende organen aantasten. Zoals je hart en hersenen. Ook kun je dan nog ernstige ziekteverschijnselen krijgen. In dit stadium ben je niet meer besmettelijk.
Gevolgen
Een onbehandelde syfilis kan ernstige gevolgen hebben. Zoals beschreven bij stadium 3.
Testen
Voorkom problemen op de lange termijn. Daarom is het zeer belangrijk dat je je regelmatig laat testen op een soa als syfilis. Bij voorkeur één keer per drie maanden.
Behandeling
Syfilis is goed te behandelen met antibiotica wanneer je dit op tijd ontdekt. Dit hoeft dan maar éénmalig met twee injectiespuiten penicilline. Je bent dan niet meer besmettelijk.
Ontdek je de syfilis in een later stadium, dan krijg je drie keer twee injectiespuiten penicilline.
Heb je een behandeling voor syfilis gehad? De eerste 1 tot 2 jaar vragen wij je dan nog enkele keren terug voor bloedonderzoek. En ter controle van eventuele klachten.
Hepatitis B
Hepatitis B is een virus dat een ontsteking in de lever veroorzaakt. Hepatitis B is heel besmettelijk en komt veel voor in Nederland. Bij de GGD vaccineren wij je gratis voor hepatitis B. Een vaccinatie beschermt je levenslang tegen hepatitis B.
Klachten
Hepatitis B kan in twee vormen voorkomen. Je hebt de acute ontsteking. Sommige mensen kunnen hier heel erg ziek van worden. De klachten hierbij zijn:
- moeheid
- misselijkheid
- koorts
- pijn in de gewrichten
- donkere urine
- lichtgekleurde ontlasting en
- geelzucht.
Andere mensen hebben minder heftige klachten of zelfs helemaal geen klachten. Deze vorm gaat meestal door rust weer vanzelf over. Het virus verdwijnt dan ook uit je lichaam. Je kan het niet meer doorgeven aan iemand anders.
Je hebt ook de chronische infectie. Sommige mensen hebben dan geen klachten, anderen worden erg ziek. Deze groep mensen kan een blijvende ontsteking aan de lever krijgen.
Gevolgen
Meestal gaat de ziekte over zonder medische behandeling. Het virus verdwijnt dan uit het lichaam. Hierna ben je immuun voor hepatitis B. Dit betekent dat het virus je niet meer kan besmetten.
Soms blijft het virus in het lichaam. Je blijft dan levenslang ‘drager’ van het virus. Dit noemen we chronische hepatitis B. Je blijft dan je leven lang besmettelijk voor anderen. Je kunt er zelfs dood aan gaan. Daarom is het belangrijk dat je met condooms neukt. Als je een vaste partner hebt, kan hij of zij zich laten vaccineren tegen hepatitis B.
Testen
Voorkom problemen op de lange termijn. Het is belangrijk dat je je regelmatig laat testen op hepatitis B. Bij voorkeur één keer per drie maanden. Nog beter is om je te vaccineren tegen hepatitis B. Dit kan gratis bij GGD Gelderland-Zuid. Testen wij je voor het eerst, dan onderzoeken we of je niet al eerder hepatitis B hebt gehad.
Behandeling
Er zijn medicijnen om een chronische infectie van hepatitis B te bestrijden. Maar deze zijn lang niet altijd succesvol en kunnen ernstige bijwerkingen hebben. Als je hiv-positief bent, is de behandeling van chronische hepatitis nog minder succesvol. Het beste is om hepatitis B te voorkomen. Het meest effectief is vaccinatie.
Hiv
Hiv verzwakt de afweer bij mensen. Het hiv-virus veroorzaakt aids. Daarom noemen we het ook wel aidsvirus. Hiv kun je oplopen door onveilige seks of via bloedcontact.
Klachten
Ben je net besmet? Dan kun je verschijnselen krijgen die lijken op griep zoals:
- koorts
- algehele malaise
- huiduitslag.
Bij een hiv-infectie waar je al langer mee rondloopt, kun je last hebben van:
- vermoeidheid
- gewichtsverlies
- koorts
- nachtzweten
- diarree
- kortademigheid
- huiduitslag
Gevolgen
Van een infectie met hiv hoef je niet altijd klachten te hebben. Maar wanneer het aantal virusdeeltjes stijgt, dan tast dit je afweer aan. Dat kan na twee jaar gebeuren, maar kan ook langer dan tien jaar duren. Je kan klachten krijgen als moeheid, nachtzweten, veel gewichtsverlies zonder duidelijke reden, koorts, diarree en kortademigheid. Hoe eerder je weet dat je hiv hebt opgelopen, hoe beter. Zonder behandeling met hiv-remmers krijgt iemand met hiv uiteindelijk aids.
Testen
Je kan al jaren hiv hebben, voordat je de symptomen van aids krijgt. Daarom is het belangrijk dat je je regelmatig laat testen. Bij voorkeur iedere 3 maanden. Hiv zie je pas na 1 tot 3 maanden in het bloed. Het lichaam maakt dan antistoffen aan. Wil je zeker weten of je hiv hebt opgelopen na onveilige seks of een klapcondoom? Doe dan na 4 tot 6 weken een bloedtest. Herhaal deze test na 3 maanden.
Behandeling
Het hiv-virus kun je goed onderdrukken met medicijnen (hiv-remmers). Hierdoor kun je voorkomen dat je aids krijgt. Je bent niet meer besmettelijk na een goede behandeling. Helaas is het hiv-virus nog niet te genezen. Ook bestaat er nog geen vaccin tegen hiv. Behandeling van hiv vindt altijd plaats in een hiv-behandelcentrum onder begeleiding van een arts.
Genitale wratten
Een virus kan door seksueel contact genitale wratten veroorzaken. Genitale wratten zijn onschuldig. Je kunt het virus oplopen door direct contact van de geslachtsdelen. Maar bijvoorbeeld ook via iemands vingers of een gebruikte handdoek.
Klachten
- wratten rondom vagina of penis
- wratten in de vagina of op de baarmoedermond (kan jezelf niet zien)
- wratten rondom anus (ook mogelijk zonder anale seks)
- wratten in de anus
- jeuk, pijn, branderig gevoel
Gevolgen
Genitale wratten kunnen zich flink uitbreiden en groeien. Daarom is een snelle behandeling belangrijk. Als je langer wacht en de wratten zich uitbreiden, duurt de behandeling langer.
Testen
Als je denkt dat je genitale wratten hebt maak dan een afspraak bij de GGD.
Behandeling
Je kan wratten zelf behandelen door het regelmatig aanbrengen van een crème of applicatievloeistof. Soms zitten wratten op een lastige plek. Dan kun je niet goed zelf behandelen. Bijvoorbeeld in de vagina. De arts stuurt je dan door om de wratten te behandelen. Dit kan door bevriezing van de wratten. Of door de wratten chirurgisch weg te snijden onder verdoving. Omdat het een virale soa is, blijft het in je lichaam zitten. Dus na behandeling kunnen de wratten ook weer terugkeren. Dit hoeft niet altijd.
Herpes genitalis
Herpes genitalis wordt veroorzaakt door een virus. Je raakt hiermee besmet door lichamelijk contact met iemand die drager is van het virus. Bijvoorbeeld als je in aanraking komt met zijn of haar uitslag op de huid. Of het slijmvlies van mond, penis, vagina of anus.
Het besmettingsgevaar is het grootst rond het moment dat iemand blaasjes of zweertjes heeft. Condooms beschermen niet 100 procent tegen herpes. Dit komt omdat de blaasjes ook op plekken zitten die het condoom niet beschermt.
Het herpes virus veroorzaakt ook de bekende koortslip, maar dan vaak door een ander type. Bij pijpen en likken kun je het virus ook overdragen. Dus kijk altijd goed of een klant geen koortslip heeft.
Klachten
Meestal begint een herpes aanval met koorts en spierpijn. Je voelt je niet lekker. Daarna volgen klachten zoals:
- pijn
- jeuk
- moeite met plassen
- vaginale afscheiding
- opgezette klieren in de liezen
- ontsteking in de plasbuis (bij mannen).
Na ongeveer 1-2 dagen krijg je vochtblaasjes. Deze blaasjes zitten op of rond de vagina, penis of anus. Na ongeveer een week gaan deze blaasjes over in kleine wondjes die langzaam indrogen waardoor er korstjes ontstaan. De blaasjes en de wondjes zijn het meest besmettelijk.
Een eerste infectie geeft de meeste klachten. Volgende infecties verlopen milder.
Gevolgen
Herpes kan terugkeren. Vooral bij verminderde weerstand, stress of als je ongesteld bent. Omdat het een virale soa is, blijft het in je lichaam zitten.
Testen
Je kunt herpes alleen testen op het moment dat je blaasjes of wondjes hiervan hebt. Heb je wondje of blaasje? Neem dan zo snel mogelijk telefonisch contact op met GGD Gelderland-Zuid voor het maken van een afspraak.
Behandeling
Omdat herpes een virus is, kan je alleen de symptomen behandelen. Behandeling met antivirale medicijnen heeft alleen zin binnen 5 dagen na de eerste klachten.
Heb je vaak een uitbraak van herpes, dan kan de arts overwegen om continu medicijnen voor te schrijven.
Overige kwalen
Er zijn ook klachten die geen soa zijn. Bij een bacteriële vaginose is de zuurgraad van de vagina verstoord. Candida is een schimmel die bij iedereen voorkomt.
Bij bacteriële vaginose is de zuurgraad van de vagina verstoord. De bacterie Gardnerella vaginalis krijgt hierbij de overhand. Als je een bacteriële vaginose hebt, loop je een grotere kans op een soa.
Oorzaken van de bacteriële vaginose zijn:
- (inwendig) wassen van de vagina met zeepproducten
- medicijngebruik
- seks
- te lang een sponsje of tampon in hebben.
Klachten bij een bacteriële vaginose zijn:
- jeuk en roodheid van je schaamlippen
- meer afscheiding
- afscheiding die naar vis kan ruiken, of zuur ruikt
- als de afscheiding in contact komt met sperma, wordt de geur nog sterker
- pijn bij seks.
Candida is een schimmel die bij iedereen voorkomt. Wanneer de balans in de vagina verstoord raakt, krijg je overmatige groei van candida. Dan spreek je van een schimmelinfectie .
Oorzaken hiervan zijn:
– ziekten die je afweersysteem beïnvloeden
– antibiotica gebruik
– als je ongesteld moet worden. Dit komt door de hormonale veranderingen in je lichaam.
– dragen van te strakke kleding of strings. Candida voelt zich namelijk erg thuis op een warme en vochtige plek.
Klachten
Klachten bij een candida infectie zijn:
- jeuk
- roodheid
- gezwollen schaamlippen
- witte kwarkachtige afscheiding
- pijn tijdens seks en plassen.
Testen
Aan de hand van de klachten en onderzoek zal de arts een eventuele behandeling starten.
Behandeling
Bacteriële vaginose is goed te behandelen met antibiotica.
Een candida infectie is goed te behandelen met een vaginale crème en vaginaal tabletten. Deze twee middelen zijn zonder recept verkrijgbaar. Let op: deze middelen kunnen het condoom aantasten tot 3 dagen na gebruik. Het is dus beter om even niet te werken. Zo geef je je vagina bovendien rust om goed te genezen. Is de schimmelinfectie hardnekkig? Raadpleeg een arts.